donderdag 5 november 2009

NA DE GEMEENTERAAD VAN 29 OKTOBER...

De meerderheid in de gemeenteraad houdt blijkbaar van gokken… maar dan wel met uw en mijn belastinggeld!!

Om mee te zijn waarover het gaat, dit in het kort.
De Gemeentelijke Holding wil in een korte periode 484 miljoen euro ophalen bij haar aandeelhouders, de Belgische steden en gemeenten en de provincies… dus ook bij Waarschoot.
Dit geld moet dienen om de financiële positie van de Holding te versterken. De Holding was zelf in moeilijkheden geraakt omdat ze al jaren Dexia-aandelen gebruikt als waarborg voor leningen.

Van de 484 miljoen euro die nodig zijn, zou er 250 miljoen euro moeten binnengehaald worden door de verkoop van zogenaamde A-aandelen aan steden, gemeenten en provincies. Aan die aandelen is een dividend van 13 procent verbonden. Dit dividend wordt 10 keer betaald, waarna deze A-aandelen gewone aandelen worden.

Niet alle steden en gemeenten waren zo enthousiast… de gemeenteraad van Gent besliste om in dit avontuur niet mee te gaan… ook de gemeenteraad van Lovendegem hield de boot af… maar de Waarschootse meerderheid besliste om met 125.009,92 euro -voor wie het nog graag in ouderwetse franken hoort 5 miljoen !!!- mee te doen…

Wel interessant is het om even enkele redenen erbij te halen, aangegeven door de financiële dienst van de stad Gent aan hun gemeenteraad om toch voorzichtig te zijn:

“Een preferentieel dividend van 13 % op de A-aandelen is, gelet op de huidige markt-omstandigheden, weliswaar erg aantrekkelijk, doch niet marktconform. Tevens rijst de vraag of de Gemeentelijke Holding voldoende winst zal genereren om de preferente aandelen te vergoeden…”

“Bovendien kunnen de dividenden (ook de dividenden op de preferente aandelen) niet gegarandeerd worden, dit gelet op de onzekerheid op de financiële markten ingevolge van de nasleep van de financiële crisis die de bankinstellingen, en Dexia in het bijzonder getroffen heeft.”


Da’s voor de meerderheid hier in de Waarschootse gemeenteraad allemaal maar prietpraat… zij gaan ervoor… ’t is toch met uw en mijn geld….

Geen opmerkingen: