zaterdag 16 oktober 2010

MOOI TOCH...

Op de gemeenteraad van 1 april l.l. stelde ik voor om, naar aanleiding van de rellen op de KLJ-fuif van het oudejaar, de jeugdverenigingen die professionele security inschakelen op hun fuiven te belonen.

Professionele security kan snel in de papieren lopen en zwaar drukken op het fuifbudget van een vereniging. Vandaar mijn voorstel om, als vorm van betoelaging, de kostprijs van één professioneel security personeelslid, op voorlegging van de factuur en op voorwaarde dat de fuif volgens de regels van de kunst ingericht is, ten laste van de gemeente te nemen.

Schepen Coppens beloofde toen om een en ander mee te nemen naar de Jeugdraad…

Op de gemeenteraad van 7 oktober l.l. stond het Jeugdbeleidsplan 2011-2013 op de agenda… en in dat beleidsplan werd mijn voorstel van 1 april overgenomen… mooi toch!

TOELAGEN.

Je weet de verenigingen en organisaties allerhande die onze gemeente rijk is kunnen op een toelage –een subsidie, jawel- rekenen. Dit jaar in totaal een kleine 125000 euro, een beetje meer dan 5 miljoen, voor degene onder ons die nog in franken rekenen. Niet niets!!

Je zou je dan toch kunnen voorstellen dat, in het kader van een goed bestuur, de gemeente op zijn minst wil weten of het toegestoken geld wel goed gebruikt wordt… de subsidie dient allerminst om gemeentelijke adviesraden, verenigingen of organisaties met gemeenschapsgeld een spaarpotje te laten aanleggen, wel integendeel het moet de betrokken raad, vereniging of organisatie toelaten een degelijke werking uit te bouwen… Daar kan je, volgens mij althans, het best een inzicht in krijgen door aan de betrokkenen een werkingsverslag van het verlopen jaar te vragen…

Via een paar schriftelijke vragen aan het schepencollege kwam ik er achter dat dit hier bij ons in Waarschoot niet gebeurde..
Alleen van de Sportraad en de Jeugdraad krijgt het college een werkingsverslag, en dan alleen maar omdat dit vanwege de hogere overheid, het Vlaams Gewest, moet...
En ook alleen de Sportraad en de Jeugdraad hebben een systeem waarin de toelagen op een objectieve manier aan de aangesloten leden-verenigingen toebedeeld worden…

Daarbij komt dan nog dat er een aantal verenigingen en organisaties zijn die niet bij een gemeentelijke adviesraad aangesloten zijn, maar toch uit de subsidiepot meedelen… een beetje volgens het principe “hoe sympathieker de meerderheid je vind, hoe beter de toelage”…

Op de gemeenteraad van 9 september l.l. vroeg ik aan de gemeenteraad om het college de opdracht te geven om, ten laatste tegen de bespreking van het budget 2011 (december van dit jaar) een reglement voor de betoelaging van die verenigingen en organisaties voor te leggen.
En ook om de uitbetaling van de toelagen aan de gemeentelijke adviesraden, verenigingen en organisaties slechts te laten gebeuren na het voorleggen van een werkingsverslag van het voorbije jaar.

Wat dacht je dat de meerderheid zei…juist,”NEEN, geen reglement, geen werkingsverslag!!!”
Alleen de OpenVLD zei volmondig JA op beide voorstellen… en Schepen De Vos zei in eerste instantie ook JA, maar de Burgemeester greep in… en het werd toch NEEN!!!

Sprak daar iemand van willekeur in de betoelagingspolitiek van onze gemeente?

vrijdag 15 oktober 2010

LOWAZONE GAAT NOORDZUID!!

Ongetwijfeld is er een paar jaar terug iemand uit een van ons vier gemeenten uit Senegal teruggekeerd met het idee in dat land kan iets in de zin van een ontwikkelingsproject op stapel gezet worden. Senegal, een Afrikaanse kuststaat… alle dagen zon, goed voor de bij dit project nodige inleefreis… Afrikaanse ambiance, goed voor mooie foto’s… en in het thuisland, de Lowazone dan, mogelijkheid tot het aanwerven van een gelijkgestemde ambtenaar… mooi, toch…

Alleen, moeten we wel de vier gemeenten achter dit project krijgen… En niet alleen dat, er ook zeker van zijn dat we uit de kas van de Vlaamse Gemeenschap een flinke korrel kunnen meepikken….

In afwachting van dit alles draagt partner Zomergem dit project volledig alleen.
Mits de oprichting van een projectvereniging, waarin de vier Lowazone-gemeenten samen met de Vlaamse Gemeenschap zouden deelnemen, -met belastinggeld van u en mij, dus- zou daar verandering in komen…
Alleen, klein probleempje, blijkt dat bijna 90 percent van de financiën van die projectvereniging naar de betaling van die gelijkgestemde ambtenaar zou gaan…

In Zomergem zei de CD&V-oppositie, samen met een uit de OpenVLD gezette schepen, gewoon nee tegen het voorstel… de meerderheid in de minderheid… en dada, projectvereniging!
In Lovendegem werd dit agendapunt, gezien het feit dat Zomergem NEEN zei, als “zonder voorwerp” van de agenda van de gemeenteraad gehaald.
En Nevele kijkt gewoon de kat uit de boom!

Twee partners die het voor bekeken houden, project afgevoerd zou je denken… verkeerd gedacht.
Onze Waarschootse bestuursmeerderheid heeft die Senegalese foto’s ook gezien… en wie weet een inleefreisje naar Senegal, wanneer speelt geen rol want ’t zal daar wel altijd goed weer zijn… en die gelijkgestemde ambtenaar, die mens mag toch ook “zijnen boterham” verdienen, of niet soms?

Waarschoot heeft een voorbeeldfunctie in deze… da’s de boodschap van WGB-schepen Coppens. Voor de Waarschootse CD&V is “Zomergem Zomergem… en Waarschoot Waarschoot”… dus goedkeuren dat Noord-Zuidgeval… met als maatschappelijke zetel Zomergem -gemeente die dus tot nu NIET meedoet-… en als startdatum 1 juni 2010…
De CD&V, WGB, Spa-meerderheid zegt volmondig JA, de OpenVLD weet het niet zo goed en gaat voor de onthouding… alleen uw dienaar geeft de NEEN-stem!

Wat er ook nog bijkwam, o grote schande… de delegatie uit Senegal die naar hier zou komen om alles plechtig te ondertekenen, mocht alle koffers terug uitpakken… zeg zelf, dat kon en kan toch niet!!!

Als je met 4 partners een zaak wil opzetten, en 3 van de 4 geven “niet thuis”… dan is die zaak, ondanks alle gedoe van nummer 4, toch “geklasseerd”… da’s toch de logica zelf!!
Niet hier in de LoWaZoNe… Neen, hier zal de CD&V de fracties uit de vier gemeenten samenbrengen om vanuit de fracties van Waarschoot, Lovendegem en Nevele op Zomergem in te praten dat ze toch overstag zouden gaan…

De gelijkgestemde ambtenaar gered… de delegatie uit Senegal kan al beginnen inpakken… de inleefreis voor volgende zomer kan voorbereid worden…

Senegal… the LOWAZONE is coming!!!

TERUG VAN WEGGEWEEST!

Jawel...

Denk niet dat toen je niets meer van ons hoorde, dat we er stilletjes tussenuit gemuisd waren... helemaal niet, we hebben niet stil gezeten...

Maar goed... hierbij dan twee gemeenteraad-weetjes van de laatste zitting, die van dinsdag 7 oktober l.l.

The Royal British Legion
De meerderheid heeft, ongetwijfeld in het kader “Waarschoot gemeente met voorbeeldfunctie”, beslist om 150 euro toelage te geven aan het Royal British Legion afdeling Ieper!

Als je denkt dat de Royal British Legion een kleine armlastige vereniging is, waar het voortbestaan van die 150 euro afhankelijk is… ja, dan heb je het goed mis!
Even googlen op het internet leert je, een kleine 380000 leden, 35 miljoen euro opgehaald in 2008, 1000 personeelsleden… dat is de Royal British Legion!

Die krijgen dus 150 euro van de gemeente!
Een groot deel van de eigen Waarschootse verenigingen en organisaties moeten het met heel wat minder doen! Dit even terzijde…

“Elk jaar zorgt de Royal British Legion, rond 11 november, voor de traditionele poppies (of klaprozen) die gedragen worden om de oorlogsslachtoffers te herdenken” is de uitleg van Schepen David. “Die poppies krijgen we al jaren gratis, maar we vonden dat we iets terug moesten doen!”

En wat we in de loop van de bespreking ook nog meekregen… en de ganse zaak duidelijker maakt… Schepen David (CD&V) en schepen De Muynck (WGB) zijn samen met de Gemeentesecretaris lid van de Royal British Legion afdeling Ieper… een toelage dus voor de eigen “club”…
Dat moet toch kunnen, niet?

Speeltoestellen - speelpleintjes
De toestellen die op de verschillende speelpleintjes die onze gemeente rijk is staan, worden regelmatig door de firma AIB-Vinçotte op de veiligheid en het onderhoud gecontroleerd en gekeurd. De keuringsverslagen, met daarin per toestel een opsomming van de eventuele gebreken en opmerkingen, worden dan aan de gemeente toegestuurd.

Met het verslag dat op 4 juni 2010 bij de gemeente binnenkwam hebben we even een rondgang op de speelpleintjes gemaakt…
Blijkbaar neemt men het hier bij ons niet zo nauw met de opmerkingen van de controleurs!

Op de gemeenteraad van 7 oktober l.l. vroeg ik aan het college hoe het zat met die controle van AIB-Vinçotte in verband met de speelpleinen, want het gaat hier toch over de veiligheid van kinderen!!
Uit het antwoord van schepen Coppens leerde ik dat de opvolging van die rapporten gebeurt door de eigen gemeentediensten… en dat de criteria gevolgd door die firma streng tot zeer streng waren, misschien zelfs een ietsje te streng…

Een mailtje wat waar niet helemaal in orde was, was wat de schepen van mij verwachtte… en dat kan je in bijlage vinden!

Ondertussen kreeg ik van de schepen reeds een reactie… “Ik bekijk het eens en hou u op de hoogte”…

Wordt vervolgd!